Vývoj a optimalizace ELISA metody pro stanovení obsahu glykovaného hemoglobinu ve vzorcích krve - Obrusníková, Radka (2008)
Glykovaný hemoglobin (GHb) je frakcí hemoglobinu, která je charakterizována jako směs neenzymaticky glykovaných molekul hemoglobinu. Frakce označovaná jako HbA1c je tvořena molekulami, které mají glukosu navázanou na beta-terminálním valinu. Obsah glykovaného hemoglobinu vypovídá o střednědobém (v horizontu posledních 3 měsíců) stavu glykemie. Je proto důležitým indikátorem stavu a léčebné terapie diabetu. Analýza GHb je poměrně specifická ve srovnání s jinými analyty stanovovanými v klinické biochemii, specifita je dána právě neenzymatickým způsobem vzniku glykovaného hemoglobinu a také tím, že obsah GHb je vyjadřován jako procento obsahu glykované frakce v celkovém hemoglobinu. Úkolem předkládané bakalářské práce byl vývoj heterogenní imunoafinitní metody (na principu ELISA, Enzyme-linked Immunosorbent Assay) pro stanovení obsahu glykovaného hemoglobinu ve vzorcích krve. V experimentální části byla práce nejdříve zaměřena na přípravné práce - konjugace protilátky s peroxidasou, přípr.