Reakce lineárních chlorofosfazenů s adamantany - Kopecká, Radka (2008)
Velmi rozsáhlou oblast polymerních látek tvoří dusíkofosforečné sloučeniny. K nim patří i cyklické a lineární sloučeniny s vazbou - P = N -, které označujeme jako fosfazeny. V předložené bakalářské práci byla pozornost zaměřena na lineární fosfazeny a jejich reakce, z nichž jsem se podrobně zabývala trichlorofosfazo-N-fosforyldichloridem Cl3PNP(O)Cl2. Cílem práce bylo nejprve prostudovat metody přípravy výchozí látky trichlorofosfazo-N-fosforyldichloridu a 1- aminoadamantanu, které jsem následně použila pro syntézu nových 1-aminoadamantanových derivátů. Reakce Cl3PNP(O)Cl2 s Ad-NH2 jsem provedla v molárním poměru 1:1 a 1:3 za použití bezvodého rozpouštědla v inertní atmosféře dusíku. K identifikaci vznikajících reakčních produktů jsem využila 31P-NMR spektroskopie. Při reakci v molárním poměru 1:1 i 1:3 byl v reakční směsi identifikován monosubstituovaný derivát Ad-NH(Cl2)PNP(O)Cl2.