Současný stav v molekulární epidemiologii meticilin-rezistentních stafylokoků - Dostálová, Lucie (2008)
Rezistence na antibiotika je v současné době velký problém. Stafylokoky jsou běžnou součástí normální lidské mikroflóry i významnými patogeny (zejména Staphylococcus aureus). Staphylococcus aureus je schopný přijmout cizorodý genetický materiál s geny pro rezistenci na antibiotika. V dnešní době jsou epidemiologicky nejvýznamnější kmeny rezistentní na meticilin (MRSA) a vankomycin (VRSA).