Regulace pluripotence u normálních a adaptovaných lidských embryonálních kmenových buněk - Zmrzlá, Hana (2008)
Pochopení molekulárních mechanismů řídících pluripotenci a sebeobnovu lidských embryonálních kmenových buněk je zásadní pro budoucí použití tohoto unikátního buněčného typu v terapiích mnoha závažných onemocnění. Současné znalosti jsou omezeny na aktivity několika růstových faktorů (Wnt, FGF, TGF), transkripčních faktorů (Oct-4, nanog, Sox-2) a proteinů rodiny Polycomb. Navíc se ukazuje, že mechanismy regulace pluripotence nemusí být stejné u embryonálních kmenových buněk krátce po derivaci a buněk, které jsou udržovány v podmínkách in vitro dlouhou dobu. Cílem bakalářské práce je shrnout dosavadní znalosti o změnách molekulárních regulací pluripotence postihujících lidské embryonální kmenové buňky v průběhu dlouhodobých kultivací. Důraz je kladen na změny v signálování růstových faktorů.