Současné metody analýzy genové exprese na úrovni RNA - Zemanová, Jana (2008)
Během posledního desetiletí došlo k velkému rozvoji metod studia genové exprese na úrovni RNA. Zatímco v minulosti byly tyto metody zaměřeny na studium exprese jednotlivých genů, v současné době je již možné získat prakticky celý expresní profil dané buňky nebo tkáně v jediném experimentu. Velký rozvoj těchto technologií umožnil značný posun například ve studiu regulace embryonálního vývoje, patogeneze různých chorob a možností jejich léčby. Cílem této práce je vypracování rešerše zaměřené především na stručný popis metod a jejich principů, srovnání těchto metod a možnosti jejich využití při studiu genové exprese.