Rašelinné louky na Žďársku: vegetace a vliv kosení po roce 1993 - Veleba, Adam, 1986- (2008)
Rašelinné louky jsou ve Žďárských vrších stále relativně častým biotopem. Na stavu jejich vegetace se velkou měrou podílí management, především kosení. Na rašelinných loukách jsem v roce 2007 zapsal celkem 34 fytocenologických snímků a na každé lokalitě jsem změřil pH. Ze záznamů o prováděných managementových zásazích jsem získal informace o historii kosení rašelinných luk od roku 1993. Další informace o zkoumaném území jsem čerpal z literatury. Získaná data jsem analyzoval pomocí jednorozměrných i mnohorozměrných statistických metod v programech Canoco a Statistica a výsledky jsem zpracoval do podoby grafů a tabulek. Podařilo se mi dokázat, že kosení má vliv na druhové složení současné vegetace rašelinných luk na Žďársku, zejména délka kosení v letech od roku 2003. Kromě toho jsem také popsal založení a počátek managementového experimentu, který bude náplní mojí diplomové práce.