Relativní význam světla jako determinanty druhového složení vegetace dubových lesů - Makovcová, Petra, 1986- (2008)
Cílem této bakalářské práce bylo sebrat data o druhovém složení různých typů dubových lesů v Přírodním parku Baba a charakterizovat jejich stanovištní nároky, jak přímo, pomocí měřených faktorů prostředí, tak nepřímo, pomocí Ellenbergových indikačních hodnot. Cílem celého projektu, který bude pokračovat magisterskou diplomovou prací, je nalézt hodnoty faktorů prostředí, kterými se vyznačují subkontinentální doubravy a jež je případně odlišují od ostatních typů dubových lesů na lokalitě, s důrazem na kvantifikaci relativního významu světla. Zastoupení druhů ve vegetaci bylo hodnoceno pomocí devítistupňové Braun-Blanquetovy stupnice abundance a dominance. Získaný soubor 28 snímků byl pomocí klasifikačního algoritmu TWINSPAN rozdělen na šest skupin na základě podobnosti v druhovém složení. První skupina - jediný snímek - je stinná dubohabřina na úpatí. Do druhé skupiny se vyčlenily snímky světlých mezických doubrav - druhovým složením je tento typ nejbližší subkontinentálním doubravám. Ve.