Metody analýzy léčiv v environmentálních matricích - Svobodová, Julie; Šimek, Zdeněk, 1956-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2008)
Bakalářská práce obsahuje základní informace týkající se osudu, identifikace a kvantifikace léčiv v přírodních matricích. Sledována jsou léčiva vyskytující se ve vodách, sedimentech a půdách, u kterých je pravděpodobná větší kontaminace těmito látkami. Středem zájmu jsou antibakteriální léčiva, léčiva steroidní povahy, beta-blokátory a lipidové regulátory. Specificky se z půdy nebo vody izolují a extrahují metodami PLE (pressurized liquid extraction), LLE (liquid-liquid extraction) nebo SPE (solid phase extraction). K vlastní instrumentální analýze se používají chromatografické metody, především kapalinová nebo i plynová chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. V bakalářské práci jsou uvedeny optimalizované parametry vybraných publikovaných metod.
The bachelor thesis includes the main information about fate, identification and quantification of drugs in environmental matrixes. Drugs are monitored in waste waters, sediments and soils, because of probably higher contamination. Antibiotics, steroids, beta-blockers and lipid-regulating agents are the centre of attention of environmental studies. Extraction methods preferably PLE (pressurized liquid extraction), LLE (liquid-liquid extraction) or SPE (solid phase extraction), are the most applied method for drug extraction and isolation from environmental matrixes. Chromatographic methods, especially liquid chromatography are used for separation of complex mixtures Liquid and/or gas chromatography combined with tandem mass spectrometry is preferred. Optimized parameters of selected published methods are presented in bachelor thesis.
Vedoucí práce: Zdeněk Šimek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: analýza léčiv; ekotoxikologie; znečištění životního prostředí; drug analysis; environmental pollution; environmental toxicology; bakalářské práce; bachelor's theses