Endokrinně disruptivní působení polycyklických aromatických uhlovodíků - Straňáková, Eva, 1986- (2008)
Tato práce pojednává o vlivu polycyklických aromatických uhlovodíků a jejich derivátů na hormonální systémy organismů. Důraz je kladen zejména na popis jejich (anti)estrogenních a (anti)androgeních účinků i na jejich schopnost ovlivňovat retinoidní a thyroidní rovnováhy. Tyto účinky se mohou projevovat na buněčné úrovni (in vitro) či na úrovni organismu (in vivo), mohou také mít závažný vliv na úspěšnost rozmnožování a tím na celou populaci. Teoretická část práce shrnuje dosavadní poznatky o působení polycyklických aromatických uhlovodíků jako endokrinních disruptorů, v praktické části byly zkoumány androgenní účinky dibenzo(a,h)antracenu na buněčné linii MDA-kb2.