Význam hlavatých vrb na lokalitě Vojkovická vrbovna pro páchníka hnědého (Osmoderma eremita) a další brouky (Coleoptera) stromových dutin - Šebek, Pavel, 1986- (2008)
Tato práce se zabývá společenstvem dutinových brouků ve hlavatých vrbách (Salix spp.) na lokalitě Vojkovická vrbovna. Byla odhadována velikost populace páchníka hnědého (Osmoderma eremita) a jeho schopnost šíření. Pomocí ordinačních analýz byly zkoumány vzájemné vztahy dutinových brouků a vliv charakteristik prostředí na složení jejich taxocenózy. Byl zkoumán vliv rozdílného managementu vrb na vznik dutin. Ve sledovaných stromech byla odhadnuta velikost populace páchníka hnědého na 166 jedinců. Složení taxocenózy brouků významně ovlivňovaly čtyři proměnné prostředí: počet dutin ve stromě (p = 0,005), obvod kmene (p = 0,005), výška vchodu do dutiny od země (p = 0,001) a zdravotní stav stromu (p = 0,021). Páchník hnědý projevil vazbu na výše umístěné dutiny a zároveň vykazoval jiné preference než ostatní saproxylické druhy. Proto nemůže být ve vrbách považován za indikátor druhové bohatosti dutinových brouků. V neořezávaných vrbách byl počet dutin ve stromě nezávislý na obvodu kmene. Oře.