Teplotní aklimace pohybové performance u čolka horského - Šamajová, Pavlína, 1985- (2008)
Aklimace je jedním z významných mechanismů, kterým se ektotermní organismy přizpůsobují změnám prostředí. Cílem této studie je (1) zpracovat přehled dostupných znalostí o této problematice, (2) formulovat relevantní otázky pro budoucí výzkum a (3) testovat vhodnost různých výkonnostních znaků pro aklimační experimenty. Pro tyto účely byly vybrány čtyři znaky, maximální a spontánní rychlost plavání, četnost nadechování a čas zdolání kořisti, které byly měřeny ve čtyřech ekologicky realistických teplotách (10-25 °C). S výjimkou času zdolání kořisti byla výkonnost všech znaků ovlivněna experimentální teplotou. Protože měření výkonnosti je vysoce časově náročné, nejvhodnějším výkonnostním znakem pro studium aklimace se jeví maximální rychlost plavání. Jelikož většina aklimačních studií byla provedena za umělých teplotních podmínek, budoucí studie by měly být zaměřeny na výzkum aklimační odpovědi na teplotní podmínky, které napodobují proměnlivost teplot v populacích modelových organismů.