Reprodukční chování a pohlavní výběr u hořavek (Acheilognathinae) a důrazem na hořavku duhovou (Rhodeus amarus) - Řežucha, Radomil (2008)
Cílem této práce je shrnout poznatky o reprodukčním chování hořavek (Acheilognathinae), hlavně pak hořavky duhové (Rhodeus amarus), a charakterizovat mechanizmy pohlavního výběru, na něj navazující párovací systémy a alternativní párovací taktiky. Pohlavní výběr se dělí na intrasexuální a intersexuální. Intersexuální pohlavní výběr podléhá samičím preferencím, které mohou být vysvětleny Fisherovou hypotézou, hypotézou dobrých genů či využitím smyslových vjemů. Párovací systémy se dělí na monogamii, polygamii a promiskuitu a váže se na ně i vznik alternativních taktik. Hořavky (Acheilognathinae) jsou skupinou ryb s neobvyklým způsobem rozmnožování, kdy kladou jikry do žaberní dutiny mlžů čeledí Unionidae a Margaritiferidae. Slouží jako modelový organismus pro výzkum reprodukčního chování a koevoluce. Samečci se vyznačují využíváním alternativních rozmnožovacích taktik. Samičí volba je v počátku ovlivněna barvou samce a intenzitou námluv a finální rozhodnutí vychází z kvality mlže. V sou.