Koevoluční vztahy mezi hořavkami (Acheilognathinae) a sladkovodními mlži (Unionidae) - Vrtílek, Milan, 1986- (2008)
Cílem této práce je vypracovat literární rešerši o koevoluční vztahu mezi hořavkami (Acheilognathinae, Cyprinidae) a jejich hostitelskými mlži (Unionidae) se zaměřením na evropský druh hořavku duhovou (Rhodeus amarus). Hořavkám slouží při rozmnožování žaberní dutina sladkovodního mlže jako úkryt pro jejich potomstvo. Exhalačním otvorem naklade samička hořavky jikry a přibližně po měsíci opouštějí mlže aktivně plavající larvy. Rhodeus amarus ve střední Evropě používá čtyři běžné druhy mlžů z čeledě Unionidae. Mezi těmito vykazuje preference založené pravděpodobně na obsahu kyslíku ve vodě mlžem vypuzované. Vyhýbá se tření do škeble rybničné (Anodonta cygnea). U mlžů může docházet k vyvrhnutí jiker a embryí hořavek. U asijských druhů mlžů je vyvrhování mnohem účinnější a častější. Vztah mezi hořavkou a mlži není mutualistický, jak se často uvádí. Rhodeus amarus je parazitem evropských mlžů, protože ačkoliv embrya hořavky negativně ovlivní růst hostitelského mlže, hořavka je imunní vůči n.