Cesta zpátky. Návrat žen po rodičovské dovolené na trh práce v České republice - Bartáková, Helena, 1978- (2008)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku návratu žen na pracovní trh po rodičovské dovolené. V teoretické části práce se věnujeme konceptualizaci faktorů ovlivňujících podmínky pro návrat/vstup žen na pracovní trh po rodičovské dovolené, a to jak na makro, tak na mikro-sociální úrovni. Mezi makro-úrovňové faktory jsou zařazeny institucionální podmínky (rodinná politika a politika pracovního trhu), kulturní kontext a strukturální podmínky pracovního trhu, zejména postavení žen a žen s dětmi na trhu práce. Následuje vymezení mikro-sociálních souvislostí: faktor osobních preferencí v oblasti kombinace rodinného a pracovního života, faktor mikroekonomických tlaků ovlivňujících rozhodování žen o další pracovní kariéře po rodičovské dovolené a vliv lidského kapitálu žen. Teoretická část práce je opřena o výzkum aktuální dostupné literatury, sekundární analýzy existujících výzkumných zpráv a podle potřeby podpořena vlastními analýzami sekundárních dat i primárních dat. Cílem práce je proz.