Puklinová karbonátová mineralizace hrubšického serpentinitového tělesa - Kovář, Ondřej (2008)
Nízkoteplotní puklinová mineralizace byla objevena autorem práce v lomu „U Pustého mlýna“ (hrubšické serpentinitové těleso, moravské moldanubikum). Je tvořena vzácnými Mg-, Mg-Fe-hydrokarbonáty (hydromagnezitem, artinitem, brugnatellitem, coalingitem), doprovázeno aragonitem, brucitem, dolomitem a kalcitem. Byla vyčleněna dvě hlavní mineralizační stádia. Starší etapa mineralizace, poměrně nabohacená Fe, je reprezentovaná brugnatellitem, coalingitem a brucitem. Mladší stádium nabohacené o Mg je tvořeno artinitem a 4 morfologickými tipy hydromagnezitu. Nejmladšími puklinovými minerály jsou kalcit a dolomit. Pokud se vyskytuje aragonit, je jeho sukcesní postavení nejasné. Mineralizace karbonátů krystalovala z nízkoteplotních roztoků, které byly obohaceny o Mg2+, při pH ~ 9 s relativně nízkou fugacitou CO2 a teplotou nižší než 44 °C.