Pylová sbírka základních pylových typů květeny České republiky - Nesibová, Jana (2008)
Abstrakt Cílem této práce bylo vytvoření sbírky trvalých preparátů vybraných pylových taxonů květeny České republiky, stručné nastínění historického vývoje palynologického výzkumu v ČR a vysvětlení základních morfologických pojmů související s popisem pylových zrn. Sbírka byla vytvořena pro potřeby Botanického ústavu Akademie věd České republiky v Brně a pro studenty Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity jako sbírka srovnávací (referenční). Pylové taxony do sbírky byly vybírány tak, aby byly ve sbírce jednak taxony často se vyskytující ve fosilních pylových vzorcích (zejména dřeviny) a dále aby bylo zastoupeno co nejvíce různých typů tvarů a skulptur pylových zrn. V praktické části práce bylo zpracováno 98 našich druhů rostlin metodou acetolýzy (ERDTMAN, 1943). Jako uchovávající médium pro preparáty byla použita glycerin želatina. Preparáty byly zarámovány směsí parafinu a včelího vosku. Z každého vzorku byly vytvořeny dva trvalé preparáty, jeden pro.