Buněčná imunita bezobratlých - Homolová, Soňa (2008)
Imunitní reakce bezobratlých se dělí do třech kategorií: vnější bariéry, buněčná imunita a humorální imunita. Buněčná imunita je v organismu zajišťována krevními buňkami (imunocyty, hemocyty), jejichž klasifikace není dosud jednoznačná, díky jejich morfologické rozmanitosti. Hemocyty se podílejí na několika imunitních reakcích v organismu, které mají zamezit ztrátám tekutiny a vniknutí cizorodých látek do organismu. Reakce, kterých se hemocyty účastní, jsou: hojení ran, enkapsulace, nodulace a fagocytóza. Při hojení ran dochází ke shlukování hemocytů v místě poranění a k vytvoření zátky. U některých bezobratlých byly pozorovány další reakce (vazokonstrikce a koagulace), které se na hojení ran podílejí. Enkapsulací jsou z organismu odstraněny cizorodé látky, které jsou příliš velké na to, aby byly fagocytovány. Jsou to především paraziti (tasemnice, hlístice ...). Nodulace probíhá, pokud se v organismu vyskytne velké množství cizorodých látek, např. bakterií. Fagocytóza je nejdůležitěj.