Segregační procesy v prostoru města - Osman, Robert (2008)
Diplomová práce se zabývá nedobrovolnou segregací obyvatel v prostoru měst Brna a Olomouce. Je členěna do tří tématicky oddělených částí. Rešeršní část práce je věnována zasazení geografického studia socioprostorové struktury měst do širších souvislostí výzkumu sídel. V druhé části práce je pomocí faktorové a shlukové analýzy vypracována typologie základních sídelních jednotek obou měst a na jejím základě práce vymezuje oblasti zasažené nedobrovolnou segregací. Hlavní příčiny lokalizace segregovaných oblastí a možná desegregační opatření jsou následně artikulovány v závěrečné části práce.