Historické a současné povodně na řece Moravě a jejich dopady na ukládání sedimentů v oblasti Strážnického Pomoraví - Pilařová, Zuzana (2008)
Diplomová práce se věnuje povodním a jejich vlivu na ukládání sedimentů v oblasti Strážnického Pomoraví v období 1880-2006. V úvodních kapitolách jsou uvedeny fyzickogeografické charakteristiky zájmové oblasti, na které navazuje analýza změn land use. Jsou popsány také regulace řeky Olšavy, Veličky a části Moravy a také jsou stručně rozebrány povodně projevující se v profilu Strážnice. Dále se diskutuje problematika týkající se množství ukládaných sedimentů v novější době.