Proteinové inženýrství lektinů - zapojení cíleně řízené mutageneze pro konstrukci nových proteinů - Dejmková, Eva (2008)
Lektiny jsou proteiny vázající specificky, reverzibilně a nekovalentně sacharidy. Interakce lektin - sacharid hraje důležitou roli v buněčných rozpoznávacích procesech. V případě bakteriálních lektinů hrají klíčovou úlohu v rozpoznávání sacharidových struktur na povrchu hostitelských buněk a tím umožňují jejich adhezi, která je prvním krokem v rozvoji infekce. Potenciální využití antiadhezivních terapeutik nabývá v souvislosti se vznikem patogenních kmenů rezistentních k antibiotikům stále většího významu. Chromobacterium violaceum je podmíněný patogen, který může u lidí způsobovat závažné infekce, které můžou u imunodeficientních pacientů nebo u dětí končit fatálně. Vysoká úmrtnost u těchto jedinců může být způsobena neobvyklou rezistencí bakterie k antibiotikům. Bakterie produkuje lektin CV-IIL, který s vysokou afinitou specificky rozpoznává monosacharidy L-fukosu a D-mannosu. Příprava mutantních forem lektinů pomocí cíleně řízené metagenese může pomoci objasnit vazebné vlastnosti le.