Vliv fyziologických podmínek na tvorbu ATP v bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Divíšková, Eva (2008)
Práce navázala na naše nedávné studie biooxidace síry bakterií A. ferrooxidans. Cílem bylo prokázat dříve naznačené výsledky o mezích korelace mezi růstem buněk a tvorbou ATP a vliv vybraných fyziologických parametrů na tvorbu ATP. Optimalizovala se luminiscenční metoda stanovení ATP a určily se vybrané chemometrické parametry. Metoda byla zlepšena v některých postupek tak, aby byla aplikovatelná na podmínky acidofilních bakterií oxidujících síru, což vyžadovalo řešení nízkého pH a kvantifikovat množství standardního přídavku ATP jinak, než uvádí návod. Mez stanovitelnosti leží pod inokulační koncentrací buněk. Biooxidace síry koreluje s tvorbou ATP v aktivní fázi růstu buněk do doby, než nastane limitace sírou nebo inhibice kyselinou sírovou. Obsah ATP v buňce je kolem 0,2 amol/buňku. Další růstové fáze po přídavku síry a alkalizaci vedou zřejmě ke změněnému metabolickému stavu, kdy po obnovení původní rychlosti oxidace síry a růstu buněk již nedochází k obnovení původní rychlosti tvo.