Stanovení prahové koncentrace elicitinů schopné vyvolat tvorbu PR proteinů u tabáku - Tieffová, Jitka (2008)
Elicitory jsou látky pocházející z patogenních organismů. Přidání elicitorů do buněčných suspenzí spouští kaskádu obranných reakcí. Diplomová práce je věnována objasnění některých mechanismů účastnících se interakce mezi rostlinou a potenciálním patogenem za použití elicitorů cryptogeinu, jeho wt X24 a jeho mutantních proteinů L19R, L15W/L36F a L15W/L36F+R. Práce je zaměřena na sledování schopností elicitorů indukovat transkripci PR (pathogenesis related) proteinů a vyvolávat produkci aktivních forem kyslíku. Cílem práce bylo stanovit prahovou koncentraci elicitinů vyvolávající tvorbu AOS a PR proteinů. Byla testována schopnost mutantních proteinů cryptogeinu indukovat expresi genů pro obranné proteiny PR-1a, PR-1b, PR-3Q, faktor EF-1α a enzym seskviterpen cyklasu. PR proteiny slouží jako marker pro systémově získanou rezistenci. Jako modelové organismy pro sledování těchto interakcí byly použity Phytophthora cryptogea a Nicotiana tabacum.