Vývoj kultivační metody lidských embryonálních kmenových buněk s využitím autologních fibroblastů - Matulka, Kamil (2008)
hES buňky mají schopnost neomezené proliferace in vitro a mohou diferencovat do všech buněčných typů. Díky těmto vlastnostem by se mohly stát zdrojem pro regenerativní medicínu a buněčné transplantace. Než k tomu však dojde, je nutno vyřešit podmínky kultivace, které jsou v současné době pro klinické aplikace nevhodné. Kultivační prostředí hES buněk je z části tvořeno nedefinovanými složkami živočišného původu a existují rizika pro potenciální příjemce terapie. Kultivační systém závislý na podpůrných fibroblastech xenogenního nebo allogenního původu představuje pro hES buňky riziko kontaminace virovými patogeny. Živočišné komponenty média mohou vyvolat silnou odezvu imunitního systému. Z těchto důvodů je nutné nahradit cizorodé složky kultivačního prostředí hES buněk klinicky přijatelnějšími alternativami. Ve této práci jsem se zabýval vývojem kultivační metody hES buněk s využitím autologních fibroblastů, které jsem derivoval dvěma metodami. Stanovil jsem fenotyp hES buněk kultivovaný.