Detekce ATP v bakterii Acidithiobacillus ferroxidans oxidující Fe(II) - Marková, Romana (2008)
Práce se zabývá aplikací luminiscenčního stanovení ATP v bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans oxidující Fe(II). Použitý komerční kit na stanovení ATP byl testován na řadě mikroorganismů, ne však na acidofilních chemolitotrofních bakteriích, které byly předmětem práce. V našem případě docházelo k inhibici luciferasy způsobené aciditou a železem(III) přítomným v bakteriálním vzorku. Ačkoli instrukce kitu zaručují dostatečnou pufrační kapacitu, bylo nutné vzorek vhodně ředit. Tento krok eliminoval také inhibici železem(III). Zásadním rozporem s metodickým doporučením se ukázalo být množství přídavku standardu ATP. Náš postup poskytuje dobrou citlivost luminiscence pro standard ATP pro různé koncentrace buněk ve vzorku. Měření ukázala korelaci růstu buněk, oxidace Fe(II) a tvorby ATP. Množství ATP obsažené v jedné buňce odpovídá obecným hodnotám pro bakterie, avšak závisí na fyziologickém stavu bakterie. Část práce se zabývá kinetikou bakteriální oxidace síry za vyšších teplot. Na zákl.