Charakterizace proteinové podjednotky telomerázy u Hyacinthaceae - Lipková, Jolana, 1982- (2008)
Řád Asparagales je unikátním systémem pro studium evoluce telomer díky své telomerové heterogenitě. Proteinová podjednotka telomerázy (TERT) je schopna syntézy lidského typu telomerových repetic v případě čeledí Hyacinthaceae a Agavaceae. Cílem mé diplomové práce bylo naklonovat sekvenci proteinové podjednotky telomerázy zástupců řádu Asparagales a charakterizovat sestřihové varianty u Muscari armeniacum (Hyacinthaceae) a u dalších rostlin. Postupným klonováním jsem získala sekvenci Hosta rectifolia (Agavaceae) a částečnou sekvenci Muscari armeniacum (Hyacinthaceae). Také jsem charakterizovala několik sestřihových variant a vytvořila knihovnu známých sestřihových variant TERT u rostlin. Je možné, že nejen lidské sestřihové varianty, ale také u rostlin mohou některé sestřihové varianty regulovat aktivitu telomerázy a její přístupnost k telomerám.