Pedagogicko-didaktické aspekty výuky českého jazyka na druhém stupni základní školy (s důrazem na literární složku předmětu) - Číková, Dana (2008)
Předložená práce je zaměřena na učitelovo pojetí výuky předmětu český jazyk na druhém stupni základní školy. Klade si za cíl analyzovat a popsat současný stav této problematiky, jednotlivých složek procesu, a to vše za pomocí výsledků výzkumného šetření provedeného mezi 136 učiteli českého jazyka a literatury působících na druhém stupni ZŠ. Současně práce přináší návrh alternativního způsobu hodnocení žáků v předmětu český jazyk a literatura.