Optimalizace detekce NADPH oxidázové aktivity v epiteliálních buňkách - Kolářová, Hana (2008)
Řada studií za poslední desetiletí dokumentovaly expresi NADPH oxidáz v buňkách, které nejsou profesionálními fagocyty. Tyto proteiny jsou strukturálně podobné fagocytárním NADPH oxidázám a v odpovědi na cytokiny, vápníkové signály a růstové faktory produkují nízkou hladinu reaktivních kyslíkatých metabolitů (RMK). Buňky pak tyto RMK využívají k fyziologickým funkcím jako jsou signální transdukce nebo biochemické reakce. Kromě toho bylo prokázané, že mohou být zahrnuty i v celé řadě patologických stavů. Z experimentálního a potenciálně klinického hlediska je tedy důležité detekovat tvorbu RMK. Cílem této práce je optimalizovat metody využitelné pro stanovení NADPH oxidázové aktivity u epiteliálních buněk. Produkce RMK byla stanovena prostřednictvím vybraných fluorescenčních metod s využitím fluorescenčních značek amplex red, dichlorodihydrofluorescein diacetate (DCFH-DA) a hydroethidium (HE), dále spektrofotometrických metod založených na redukci nitrotetrazolium blue chlorid (NBT) a c.