Sérologické určování antigenů AB0 systému v kostních tkáních - Kamarýtová, Jana (2008)
AB0 systém byl objeven jako první krevní systém již před více než sto lety. Stále ale zůstává spolu s Rh systémem tím nejdůležitějším při transfusích a transplantacích. Poté, co bylo objeveno, že tento systém není typický pouze pro krev, ale že se jeho antigeny vyskytují prakticky na všech buňkách těla, v tělních tekutinách i v mezibuněčné hmotě, začalo být jeho studium přitažlivé i pro fyzické antropology a soudní lékařství. Pomocí AB0 systému, který lze různými serologickými a molekulárně genetickými metodami stanovit i z kostního materiálu, lze studovat migraci a míšení obyvatelstva, stanovovat možnou příbuznost např. mezi jedinci jednoho šlechtického rodu či pomoci vyřešit případy, kdy není možné k identifikaci použít otisky prstů a podobně. Pro stanovení skupinové příslušnosti různě starých kostních pozůstatků jsme používali serologickou absorpčně inhibiční metodu. Podařilo se nám minimalizovat množství kosti nutné pro stanovení. Je důležité si také stanovit množs.