Vliv serotoninu na oxidativní vzplanutí profesionálních fagocytů - Prachařová, Lucie (2008)
Serotonin (5-hydroxytryptamin) je jeden z hlavních mediátorů uvolňovaných z aktivovaných krevních destiček v místě poranění. Bylo popsáno, že serotonin eliminuje množství reaktivních metabolitů kyslíku (RMK), které vznikají během oxidativního vzplanutí profesionálních fagocytů. Tato eliminace RMK, pozorovaná jako snížení chemiluminiscence fagocytů, byla doposud vysvětlována přímými antioxidačními vlastnostmi serotoninu. Předkládaná práce prokazuje, že agonista 5-HT2A/2C receptorů, DOI hydrochlorid, je v závislosti na koncentraci, podobně jako serotonin, schopen tyto RMK eliminovat, přestože nemá přímé antioxidační vlastnosti. Hlavním cílem této práce bylo prokázat, že se na povrchu neutrofilů nachází 5-HT2A/2C receptory, které jsou schopny spouštět takovou signální transdukci, která vede k eliminaci oxidativního vzplanutí, popřípadě zde prokázat přítomnost serotoninového transporteru, který by též mohl být zapojen do procesů souvisejících s eliminací RMK.