Peroxidace lipidů tabáku vyvolaná elicitiny a její vliv na buněčnou smrt - Ptáčková, Nikola (2008)
Při obranné reakci rostlin dochází k peroxidaci lipidů, která je jeden z hlavních příznaků nekrózy rostlinného pletiva, k níž dochází v místě ataku. Cílem práce je vypracování metodik stanovení peroxidace lipidů. Hladina peroxidace lipidů je měřena pomocí stanovení malondialdehydu s využitím HPLC s reverzní fází a stanovením koncentrace hydroperoxidů mastných kyselin pomocí HPLC. Peroxidace lipidů se stanovuje v listech nebo v buněčné suspenzi tabáku a je vyvolaná cryptogeinem (elicitor z houby Phytophthora cryptogea) a mutantními proteiny cryptogeinu.