Změny membránových vlastností epiteliálních buněk v podmínkách modulace metabolismu lipidů - Paděrová, Veronika (2008)
Epiteliální buňky mohou být transformovány v procesu karcinogeneze řadou chemických a virových agens. Tyto procesy jsou modulovány jednak cizorodými látkami (např. genotoxickými polyaromatickými uhlovodíky PAU), jednak endogenními látkami (cytokiny, hormony, lipidními signálními molekulami). V této práci byly epiteliální buňky exponovány vybranými cizorodými látkami (polychlorované aromatické látky), které ovlivňují fyzikální vlastnosti membrán, složení fosfolipidů a mastných kyselin a lipidní signální transdukci. Byly stanoveny změny hladin proteinů (β-katenin, β-aktivní-katenin, γ-katenin, E-kadherin, FAK, p-FAK, kaveolin-1 a kaveolin-2) pomocí Western blotting. Byla také stanovena fludita membrán po okamžitém účinku 25 µM a 40 µM PCB 153, 100 nM a 25 µM PCB 126, a po 1 a 6 hodinové expozici 40 µM PCB 153 a po 24 hodinové expozici 40 µM a 25 µM PCB 153 a DMSO jako negativní kontroly. V našem pokusu byl využit Luminiscenční Spektrometr LS 55 s xenonovou lampou a softwarem FL WinLab. P.