Genomické profilování CD34+ buněk pacientů s CML - Potěšilová, Michaela, 1984- (2008)
Chronická myeloidní leukémie (CML) je myeloproliferativní nádorové onemocnění, způsobené onkogenní aktivitou produktu genu BCR/ABL. Tato tyrosinkinasa aktivuje řadu molekulárních mechanismů, zapojených do nádorové transformce. Většina z nich však dosud není dostatečně prozkoumaná. Vhodným nástrojem ke studiu změn souvisejících s nádorovou transformací je technologie cDNA microarrays, která umožňuje sledovat genovou expresi na úrovní celého genomu. Vzhledem k předpokládanému vzniku CML již v hematopoetických kmenových buňkách jsme se rozhodli expresnímu profilování podrobit populaci CD34+ hematopoetických buněk z kostní dřeně. Za účelem provedení cDNA microarrays studie na CD34+ buňkách byla nejprve navržena a ověřena účinná metoda k izolaci a amplifikaci RNA z minimálního množství buněk. Ta byla následně aplikována na klinické vzorky a pomocí cDNA microarrays s 19 008 lidskými EST sekvencemi byly sestrojeny expresní profily klinických vzorků CD34+ hematopoetických buněk skupiny nově di.