Technický obraz na malířských štaflích : (Česko-němečtí fotoamatéři a umělecká fotografie, 1890-1914) - Trnková, Petra, 1976- (2008)
Technický obraz na malířských štaflích. Česko-němečtí fotoamatéři a umělecká fotografie, 1890-1914. Tématem disertační práce je dosud nepříliš sledovaná oblast vizuální kultury, která je navíc průnikem hned tří poměrně komplexních tématických okruhů: prvním z nich je regionální produkce umělecky orientované fotografie kolem roku 1900 (Kunstphotographie), druhým je téma soudobé organizované amatérské fotografie a třetím česko-německý autorský okruh. Vzhledem k rozsahu celé této oblasti vizuální kultury bylo nezbytné zúžit sledovaný okruh a předmětem práce se tak nakonec staly čtyři kluby: teplický Klub der Amateurphotographen, dále Club deutscher Amateurphotographen in Prag, Klub der Amateur-Photographen in Budweis a Camera-Club v Brně. Vlastní práce je rozdělena na čtyři části: první dvě přibližují velmi rozsáhlé a relativně autonomní tématické okruhy amatérské fotografie a uměleckých snah ve fotografii obecně v druhé polovině 19. století. Třetí kapitola sleduje na konkrétních příkla.