Raně středověké pohřebiště v Dolních Věstonicích - Na pískách - Ungerman, Šimon, 1973- (2008)
Raně středověké pohřebiště v Dolních Věstonicích-Na pískách (býv. okr. Břeclav) bylo používáno přibližně od 4. čtvrtiny 8. století do poloviny 11. století. Systematický výzkum v letech 1946-1959 odkryl přibližně 1300 hrobů. Pohřebním ritem se lokalita nijak zvlášť neodlišuje od jiných venkovských pohřebišť velkomoravského, povelkomoravského a mladohradištního období. V dolnověstonických hrobech žen a dětí se vyskytla rozsáhlá kolekce tzv. podunajského šperku, který je tvořen především bronzovými náušnicemi jednoduchých tvarů, dále značné množství exemplářů a typů skleněných korálů. Neméně významný je soubor nejrůznějších závěsků (lunice, křížky, fosilie, předměty pravěkého a protohistorického původu), které plnily funkci amuletů. Část mužů byla vybavena zbraněmi (sekery, kopí, šípy) nebo ostruhami. K nejčastějším milodarům patří keramické nádoby, mezi nimiž je nápadná skupina nádob s horizontálním plastickým členěním podhrdlí (tzv. dolnověstonický typ). Dizertační práce obsahuje - krom.