Průkaz signifikantních artefaktů v séru metodou SELDI TOF MS a optimalizace přípravy biologického materiálu pro metodu SELDI TOF MS - Pilný, Radomír (2007)
Ke studiu preanalytického vlivu sérových aditiv v moderním odběrovém systému byla v proteomické studii použita metoda SELDI TOF MS. Krev byla odebírána do dvou typů zkumavek: Microvette Sarstedt typ “Neutral” a Sarstedt “Sérum Gel +Aktivátor srážení”. Metoda: Sérum bylo analyzováno použitím Ciphergen SELDI/TOF IMAC30-Cu ProteinChip array. Výsledky: Ve spektrech bylo zjištěno 34 skupin píků v rozsahu 3000 - 20000 m/z. Z toho se 26 píků vyskytovalo ve více než 50 % spekter. Ve skupině Sérum Gel Aktivátor srážení jsme detekovali 2 píky s m/z 3957.3 a 4283.6, které měly signifikantně zvýšenou intenzitu která při srovnání průměru normalizovaných ploch píku byla 40x větší ve srovnávané skupině „Neutral“. Závěr: Na základě těchto zjištění ve skupině s aktivátorem srážení byly provedeny změny v odběru vzorku pro klinickou biochemii, kde se nyní používá plazma a pro imunochemii se používají prázdné zkumavky. Alikvoty z těchto prázdných zkumavek se dlouhodobě uchovávají pro prospektivní proteom