Ženy v manažerských pozicích a harmonizace profesního a rodinného života - Válková, Jana (2008)
Tato diplomová práce se zabývá manažerkami a jejich harmonizačními strategiemi. Snaží se odpovědět na hlavní výzkumnou otázku: „Jaké jsou zamýšlené a realizované kariérní a rodinné strategie, jaké jsou harmonizační strategie v oblasti práce a rodiny u žen v manažerských pozicích a jakou roli v harmonizačních strategiích sehrávají opatření rodinné politiky?“ K zodpovězení této otázky byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, specificky případová studie. Výzkum se zaměřuje na zamýšlené a realizované strategie manažerek ve vztahu ke kariéře a rodině, dále se zabývá harmonizačními strategiemi a sleduje roli opatření rodinných politik v těchto strategiích. Práce dochází k závěru, že mezi zamýšlenými kariérními strategiemi a kariérními trajektoriemi je rozpor, protože manažerky do pozic v managementu neměly zájem jít. V oblasti harmonizace se jeví jako důležitá extensivní role manžela, rozložení povinností však nikdy není rovnoměrné. Často manažerky volí cestu komerčních služeb péče o dí.