Význam trénování paměti u seniorů - Tašková, Jana, 1978- (2008)
Hlavní myšlenkou diplomové práce je vyzdvihnout význam udržení duševního zdraví do vysokého věku a především pravidelný trénink paměti a myšlení. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. V první, teoretické části se věnuji vymezení stárnutí, stáří a duševní aktivitě ve vyšším věku. Následně charakterizuji paměť, její druhy a také uvádím, jak se projevuje stárnoucí paměť. Poslední kapitolu teoretické části jsem zpracovala více prakticky a zabývám se zde samotným trénováním seniorů. Velikou inspirací pro mne byla účast na kurzu Trénování paměti pro seniory. Ve druhé, metodologické části diplomové práce objasňuji realizaci výzkumu. Prostřednictvím kvalitativní strategie jsem provedla rozhovory se dvanácti seniory, kteří se věnují trénování paměti. Ve třetí, analytické části zmiňuji výsledky, k nimž jsem v rámci výzkumu dospěla. V závěru je zodpovězena hlavní výzkumná otázka - „Jaký význam může mít trénování paměti v životě seniora?“ To byl také hlavní cíl diplomové práce. Počet slov: 18 .