Komparace transformace důchodové politiky v ČR a SR - Sechovcová, Renáta (2008)
Počet slov :18556 Společenské změny na konci 80.let minulého století odstartovaly vlnu změn důchodových systémů v bývalých postkomunistických zemích. Demografická a ekonomická situace vytváří nové podmínky pro architekturu důchodových systémů, s kterými se musí vlády jednotlivých zemí ztotožnit. Cílem této práce je analyzovat, do jaké míry vlády České Slovenské republiky naplňují cíle důchodové politiky. V teoretické části práce jsem si určila cíle důchodové politiky, hodnotím jejich kritéria a předpoklady naplňování těchto cílů. Dále charakterizuji systémy a principy financování. Dále popisuji, které aspekty ovlivňují různé typy financování důchodových systémů. V analytické části práce vysvětluji systém hodnocení důchodových systémů České a Slovenské republiky a definuji kritéria pro hodnocení, která jsem si zvolila na základě teoretické části. V závěru práce hodnotím naplnění cílů důchodových politik v jednotlivých republikách. Problémem je zejména finanční udržitelnost důchodových .