Návrat starších pracovníků na trh práce a co jej provází (strategie řešení a bariery). - Šupčíková, Lada (2008)
Cílem této práce bylo odpovědět na otázku „Jaké jsou hlavní příčiny nerealizovaného návratu starších pracovníků na trh práce?“ prostřednictvím těch, kteří trh práce právě opouštěli. Předmětem zkoumání byl celkový postoj starších pracovníků, kterým přistupovali k prožívanému období nezaměstnanosti. Záměrem rovněž bylo zachytit osobní prožitky, zkušenosti i očekávání, které utvářely jejich rozhodnutí opustit trh práce odchodem do předčasného starobního důchodu. Teoretická část je věnována postavení starších pracovníků na trhu práce z hlediska jeho specifik a rozboru faktorů, které na jejich (ne)zaměstnanost nejsilněji působí. Dotýká se i způsobů řešení, kterými tito lidé na prožívanou nezaměstnanost reagují. Výzkum byl proveden prostřednictvím přímých rozhovorů se stašími pracovníky - uchazeči o zaměstnáni evidovanými úřadem práce a zástupci této instituce jako odborníky na problematiku nezaměstnanosti. Výsledky výzkumu jsou zajímavou sondou do této životní etapy starších pracovníků, kte.