Vnímání rodiny pracovníky církevních a necírkevních Azylových domů pro matky v tísni - Paláriková, Radka (2008)
Název diplomové práce: Vnímání rodiny pracovníky církevních a necírkevních Azylových domů pro matky v tísni Počet slov: 22 052 Diplomová práce se věnuje rodině z pohledu teoretického zázemí, demografických charakteristik a změn, jimiž v současnosti prochází. Ústřední téma této práce je založeno na hlavní výzkumné otázce, která zní: „Jaká je současná rodina podle sociálních pracovníků vybraných církevních a necírkevních azylových domů pro matky v tísni?“. Teoretická část práce zahrnuje vymezení rodiny a jejích funkcí, teoretické pohledy na rodinu, charakteristiku demografických procesů a specifikaci situace osamělých rodičů. Vzhledem ke konkrétnímu prostředí azylových domů pro matky v tísni tato práce dále přibližuje jejich činnost. Pro srovnání mezi azylovými domy zřizovanými církevními a necírkevními institucemi je pojetí rodiny obohacené o církevní hledisko. Okrajově je zmiňována také problematika vnímání. Druhou, empirickou, část práce tvoří metodologická kapitola a prezentace zjiš.