Stereotypy o domácím násilí páchaném na mužích - Pešáková, Kristýna, 1983-; Navrátil, Pavel, 1969-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2008)
Anotace Název práce: Stereotypy o domácím násilí páchaném na mužích Autorka: Kristýna Pešáková Vedoucí práce: PhDr. Pavel Navrátil, Ph.D. Počet slov: 18 060 Diplomová magisterská práce se zabývá problematikou domácího násilí páchaného na mužích. Cílem práce je identifikovat stereotypy pomáhajících profesionálů a profesionálek, kteří/které pracují s oběťmi domácího násilí, ve vztahu k mužským obětem domácího násilí. Pro identifikaci stereotypů pomáhajících profesionálů a profesionálek byla zvolena kvalitativní strategie. Technikou byl polostrukturovaný rozhovor provedený se šesti pracovníky pomáhajících organizací ve městě Brně. Pomocí těchto rozhovorů autorka dochází k závěru, že pracovníci a pracovnice zvolených organizací podle všeho nevnímají své mužské klienty výrazně stereotypně, nicméně u některých pracovníků a pracovnic byly stereotypy identifikovány. Jedná se o tendenci vnímat muže v produktivním věku spíše jako agresora než jako oběť, sklon k tomu, představovat si násilí pác.
Annotation Title: The stereotypes about Domestic Violence Directed Towards Men Author: Kristýna Pešáková Supervisor: PhDr. Pavel Navrátil, Ph.D. Word count: 18 060 This thesis concerns about domestic violence directed towards men. The objective of the thesis is to identificate the stereotypes for helping professionals, who work with victims of domestic violence, in relation to men victims of domestic violence. For the identification of stereotypes there was selected a qualitative strategy. The technique was a half structured interview realised with six workers of helping organisations in the city of Brno. With help of these interviews the author comes with a conclusion, that workers of selected organisations presumably do not perceive their male clients markedly stereotypical, nevertheless by some workers were the stereotypes identificated. It is concerned as a trend to perceive the men in working age more likely as aggressors than as victims, the inclination to imagine that violence.
Vedoucí práce: Pavel Navrátil.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: domácí násilí; násilí na mužích; family violence; men abuse; diplomové práce