Exprese nestinu v nádorově transformovaných buňkách - Krupková, Olga; Veselská, Renata, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Nestin (protein třídy VI intermediárních filament) je u savců exprimován zejména během embryonálního vývoje a v dospělém lidském organismu se vyskytuje pouze v poměrně úzkém spektru buněk, resp. tkání. Jeho výskyt však byl prokázán u různých typů solidních nádorů i v odpovídajících stabilizovaných liniích. V bakalářské práci bude podána charakteristika tohoto proteinu, dále bude popsána jeho exprese během savčí embryogeneze. Hlavní část práce bude zaměřena na výskyt nestinu v lidských nádorově transformovaných buňkách, zejména s ohledem na jeho intracelulární lokalizaci a možnou korelaci s maligním fenotypem buněk.
Nestin is a protein of intermediate filaments class IV. In mammals it is expressed especially during embryonal development. In adult organism, nestin affects only small subset of cells or tissues. Its presence has been detected in different solid tumors and in corresponding stabilized cell lines. This bachelor thesis will provide characteristics of this protein followed by description of its expression during mammalian embryogenesis. The main part will describe distribution of nestin in human transformed cells especially with regard to its intracellular localization and possible correlation with malignant phenotype of the cells.
Vedoucí práce: Renata Veselská.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: bílkoviny; buňky; geny; nestin; cells; genes; proteins; bakalářské práce; bachelor's theses