Predlžovanie mikrosatelitov v ľudskom genóme - Binó, Lucia (2008)
Genomová DNA není konstantní objekt. Dochází v ní k řade zmen, které mají značný biologický význam. Jednou z těchto zmen je prodlužování DNA, o kterém se ví, že souvisí s radou zejména neurodegenerativních onemocnění a také některými typy rakoviny. Mechanismus prodlužování DNA není znám. DNA se prodlužuje už i pri jednoduché PCR. O tomto prodlužování jsme zjistili, že vykazuje podobné zákonitosti jako prodlužování v genomech. Empiricky provádíme PCR genomových fragmentu a zjištujeme, že některé z nich se prodlužují a jiné nikoli. Pro prodlužování je podstatné, aby fragmenty nebyly ani příliš krátké ani příliš dlouhé a aby obsahovaly jedoduché opakující se motivy, které se vyskytují v mikrosatelitech. Dalšími faktory jsou konce molekul, jejich obsah (A+T) a obsah pyrimidinových bází. Cílem práce je analyzovat již provedené experimenty s cílem nalézt zákonitosti mechanismu prodlužování. Vítané by bylo dále navržení a provedení experimentů, které by dále prispely k objasnení této otázky.