Význam transkripčních faktorů PPARgamma, NFkappaB a SREBP v působení vysoce nenasycených mastných kyselin a butyrátu sodného na epiteliální buňky tlustého střeva - Dobešová, Petra; Hofmanová, Jiřina, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Lipidové složky výživy jako jsou vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) a butyrát (NaBt) mohou významným způsobem ovlivňovat cytokinetiku epiteliálních buněk tlustého střeva jak samostatně, tak ve vzájemné interakci. V indukci diferenciace a apoptózy těchto buněk hraje důležitou úlohu aktivace transkripčních faktorů PPARgamma, NFkappaB a SREBP. Předmětem bakalářské práce je odborná literární rešerše s cílem popsat úlohu zmíněných transkripčních faktorů v působení VNMK a NaBt a souvislost regulace aktivace těchto faktorů s dalšími parametry zejména s expresí cyklooxygenázy-2, transportních proteinů pro mastné kyseliny, kaveolinu, akumulací lipidů v cytoplasmě, a produkcí kyslíkových, příp. dusíkových radikálů. Součástí BP je rovněž popis vhodných experimentálních postupů a přístupů ke zkoumání této problematiky.
Dietary lipids such as polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and butyrate (NaBt) can significantly influence cytokinetics of colon epithelial cells either as single agents or in combination. Activation of PPARgamma, NFkappaB and SREBP transcription factors (TF) plays an important role in induction of differentiation and apoptosis of colonic cells. The aim of this bachelor´s work is bibliographic search and description of recent knowledge of the role of TF mentioned in the effects of PUFAs and NaBt. Moreover, the connection of regulation of TF activation with other parameters especially expression of cyclooxygenase-2, fatty acid transporter proteins, caveolin, lipid accumulation in the cytoplasm, and production of reactive oxygen as well as nitrogen species will be. One part of bachelor´s work is the description of apposite experimental approaches for studying of entered topic.
Vedoucí práce: Jiřina Hofmanová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: kyselina dokosahexaenová; nádorová onemocnění; nádorové buňky; nenasycené mastné kyseliny; tlusté střevo; cancer cells; large intestine cancer; large intestine; tumor diseases; unsaturated fatty acids; bakalářské práce