Význam transkripčních faktorů PPARgamma, NFkappaB a SREBP v působení vysoce nenasycených mastných kyselin a butyrátu sodného na epiteliální buňky tlustého střeva - Dobešová, Petra (2008)
Lipidové složky výživy jako jsou vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) a butyrát (NaBt) mohou významným způsobem ovlivňovat cytokinetiku epiteliálních buněk tlustého střeva jak samostatně, tak ve vzájemné interakci. V indukci diferenciace a apoptózy těchto buněk hraje důležitou úlohu aktivace transkripčních faktorů PPARgamma, NFkappaB a SREBP. Předmětem bakalářské práce je odborná literární rešerše s cílem popsat úlohu zmíněných transkripčních faktorů v působení VNMK a NaBt a souvislost regulace aktivace těchto faktorů s dalšími parametry zejména s expresí cyklooxygenázy-2, transportních proteinů pro mastné kyseliny, kaveolinu, akumulací lipidů v cytoplasmě, a produkcí kyslíkových, příp. dusíkových radikálů. Součástí BP je rovněž popis vhodných experimentálních postupů a přístupů ke zkoumání této problematiky.