Metody analýzy genové exprese u Arabidopsis thaliana - Didi, Vojtěch; Nejedlá, Eliška; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Tato bakalářská práce podává stručné informace o současných možnostech analýzy genové exprese. Jsou zde zmíněny kvalitativní metody používané pro stanovení expresních vzorců, stejně jako metody pro kvantifikaci exprese sledovaných genů se zřetelem na práci s rostlinným genomem. V této práci je také navržen konkrétní postup pro analýzu exprese genů kódujících HPt proteiny (geny pro AHP1-6), které plní roli předpokládaných přenašečů cytokininového signálu u Arabidopsis thaliana.. Sledování způsobu přenosu cytokininového signálu je nejen zajímavou částí základního výzkumu rostlinné biologie, ale může mít i reálné dopady na zemědělské aplikace nebo pochopení vývojových procesů v rostlinách obecně.
This Bachelor thesis summarizes and analyzes recent methods used for analysis of gene expression (including quantitative and qualitative methods) especially for work in plants. An approach for expression analysis of genes coding HPt proteins (AHP1-6 genes) is designed. The AHP genes are involved in cytokinin signal transduction in A. thaliana. Understanding of the cytokinin signal transduction can be usefull for applications in agriculture and for comprehension of developmental processes in plants.
Vedoucí práce: Eliška Nejedlá.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: geny; klonování; cloning; genes; bakalářské práce