Metody analýzy genové exprese u Arabidopsis thaliana - Didi, Vojtěch (2008)
Tato bakalářská práce podává stručné informace o současných možnostech analýzy genové exprese. Jsou zde zmíněny kvalitativní metody používané pro stanovení expresních vzorců, stejně jako metody pro kvantifikaci exprese sledovaných genů se zřetelem na práci s rostlinným genomem. V této práci je také navržen konkrétní postup pro analýzu exprese genů kódujících HPt proteiny (geny pro AHP1-6), které plní roli předpokládaných přenašečů cytokininového signálu u Arabidopsis thaliana.. Sledování způsobu přenosu cytokininového signálu je nejen zajímavou částí základního výzkumu rostlinné biologie, ale může mít i reálné dopady na zemědělské aplikace nebo pochopení vývojových procesů v rostlinách obecně.