Úloha proteinu c-Myb při vývoji nádorů - Jančeková, Blanka (2008)
Protein c-Myb je jaderný protein, který se váže na specifické nukleotidové sekvence DNA a reguluje transkripci svých cílových genů. Hladina c-Myb je nejvyšší v progenitorech krevních a epiteliálních buněk a s postupující diferenciací klesá. Tím je umožněno postupné zastavení buněčné proliferace a dokončení diferenciace. Nesprávná funkce proteinu Myb je spojena se zvýšenou proliferací a zároveň sníženou apoptózou buněk. Mutace genu c-myb, které vedou k jeho konstitutivní expresi nebo změně transaktivačních vlastností jeho produktu, jsou spojeny se vznikem neoplastických onemocnění především krve (leukémie) a střev (maligní střevní karcinomy a polypy). Práce má shrnout současné poznatky o molekulárních procesech řízených transkripčním faktorem c-Myb, které souvisejí s tvorbou nádorů. Osnova práce: 1. struktura proteinu c-Myb, 2. zákonitosti exprese c-Myb během vývoje tkání, 3. geny řízené c-Myb, 4. poruchy struktury/exprese c-Myb a tvorba nádorů, 5. současné představy o významu c-Myb v k.