Regulace exprese konexinů v jaterních buňkách - Kabátková, Markéta, 1986- (2008)
Mezibuněčná komunikace zprostředkovaná mezerovými spoji (GJIC) je pro buňky velmi důležitá, protože těmito kanály prochází řada malých molekul, které se podílejí na regulaci buněčné proliferace, diferenciace a dalších procesů nezbytných pro správnou funkci dané buňky. Důsledkem poškození mezerových spojů může být výrazné omezení této formy, mezibuněčné komunikace. To může vést k mnoha různým závažným onemocněním, včetně vzniku a rozvoje nádorových onemocnění. GJIC může být inhibována mnoha různými faktory, např. nádorovými promory jako je TPA, růstovými faktory (např. EGF), či toxickými látkami, jako jsou např. polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) či polychlorované bifenyly (PCB). Zatímco TPA a EGF mohou indukovat fosforylaci konexinů prostřednictvím PKC a MEK-ERK1/2 dráhy, což vede k narušení GJIC, PAU a PCB působí pravděpodobně odlišnými mechanismmy, které mohou v některých buněčných typech zahrnovat aktivaci Ah receptoru. Základním cílem této bakalářské práce je shrnout základní.