Imunomodulácia ako nástroj funkčnej proteomiky pri štúdiu hormonálnych regulácií rastlín - Miklánková, Eva (2008)
Fytohormóny sú nepostrádateľnou súčasťou rastlinného metabolizmu. Regulujú deje, ktoré v rastlinách prebiehajú. Metabolické dráhy, ktoré sú jednotlivými hormónmi ovplyvňované, sú do veľkej miery prepojené. Skúmať funkcie jednotlivých hormónov je teda zložité. Jednou z možností, ako študovať hormóny a ich signalizačné dráhy je vyradenie alebo posttranskripčné umlčanie génov, ktoré kódujú proteíny podieľajúce sa na syntéze alebo signalizačnej dráhe hormónu. Hladinu hormónov je tiež možné modulovať expresiou enzýmu, ktorý daný hormón degraduje a pomocou špecifickej protilátky. Posledná možnosť - imunomodulácia - je novou metódou, ktorá pomocou ektopickej expresie špecifických jednoreťazcových protilátok zabezpečuje inhibíciu alebo moduláciu funkcie antigénu. Antigénom môže byť okrem hormónu aj proteín signálnej dráhy. K výhodám jednoreťazcových protilátok, ktoré sa na tento účel využívajú, patrí vysoká špecificita, možnosť zamerania s molekulovou, bunkovou, pletivovou alebo orgánovou pre.